דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


טיפים ומתכון לקראת יום הכיפורים 

מאת    [ 16/09/2010 ]

מילים במאמר: 780   [ נצפה 3283 פעמים ]

 

לקראת יום כיפור, לאלו מכם שצמים, מספר טיפים ומתכון:

לפני הצום:

1.     על מנת להימנע במהלך הצום, מתופעות של גמילה, בצורת כאבי ראש ובחילות, כדאי להפחית צריכת חומרים ממכרים במשך הימים שלפני הצום, כגון: קפאין (קפה, תה שחור, קולה, משקאות אנרגיה וכד'), ניקוטין (סיגריות) וסוכר (משקאות ממותקים, עוגות, עוגיות, ממתקים, חטיפים וכד').

2.     לשתות הרבה ביומיים שלפני הצום, על מנת למלא את מצבורי הנוזלים בגוף, ולהקל על תחושת הצמא.

3.     לעומת זאת, אכילת כמויות גדולות בארוחה המפסקת, לא תפחית את תחושת הרעב בהמשך, ולכן לא מומלץ לאכול ארוחה גדולה במיוחד.

4.     כמו כן, עדיף להימנע מצריכת כמויות גדולות של מלח בזמן הארוחה המפסקת - כדי להקל על תחושת הצמא במשך הצום.

5.     לארוחה המפסקת - מומלץ לאכול מאכלים מזינים אך לא כבדים מדי.

בתום הצום:

1.      כשאנחנו מתחילים לאכול לאחר הצום, הרעב הפיזי נעלם לאחר כעשרים דקות מרגע שהתחלנו לאכול. עדיף להימנע מלאכול כמויות גדולות בזמן הזה, על מנת לא להכביד על הקיבה.

2.   ללעוס היטב את המזון שאנחנו אוכלים (חבר שלי אמר לי פעם משפט שמסביר מצויין את העניין הזה: 'אין עוד מישהו בבטן שלנו שלועס בשבילנו את האוכל'). זה מאוד מקל על תהליך העיכול, ומסייע לשמירה על בריאות מערכת העיכול.

3.   מומלץ לאכול מאכלים קלים לעיכול, ועם זאת עשירים ומזינים, דוגמת פחמימות מורכבות (דגנים מלאים וירקות).

*    למעשה, כל הטיפים לעיל, מתאימים גם ליום יום, ולא רק ליום כיפור - להפחית צריכת חומרים ממכרים, ללעוס טוב את המזון, לא לאכול מהר מדי, להמנע מכמויות גדולות של מלח - אם תאמצו לכם אפילו אחד מהרעיונות הללו, תגלו שאתם מרגישים טוב יותר. צום הוא פשוט זמן טוב לאמץ הרגלים חדשים.

שתהיה לכולנו שנה טובה וגמר חתימה טובה.

קוסקוס מלא עם מרק ירקות וחומוס

* זו מנה מתאימה גם לסעודה המפסקת וגם לתום הצום

*  על מנת להכין קוסקוס ומרק יש להכין קודם לכן ציר ירקות בו נשתמש בהמשך.

ציר ירקות:

מצרכים:

3 ליטר מים

2 בצלים בינוניים, קלופים וחתוכים לחצאים

3 גזרים שטופים וחתוכים גס

2 שורש סלרי קלוף

2 שורש פטרוזיליה קלוף

10 פלפל אנגלי שלמים

10 עלי דפנה

הכנה:

שמים הכול בסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומכסים חלקית. מבשלים כחצי שעה, לא יותר! מסננים. שומרים את הנוזל ואת השאר משליכים.

קוסקוס:

מכינים את הקוסקוס לפי ההוראות על האריזה. הקפידו לקנות קוסקוס מלא, הוא מזין יותר, ומשביע לאורך זמן רב יותר. כנוזל להכנת הקוסקוס, השתמשו בציר הירקות שהכנתם, במקום מים.

מרק לקוסקוס:

מספר הערות:

1.      מתכון זה הוא צמחוני, ולכן קל יותר לעיכול. אם אתם מעוניינים להוסיף עוף למרק, הסירו ממנו את העור והוסיפו אותו לסיר כחצי שעה לפני שאתם מוסיפים את הירקות. לפני הוספת הירקות, ניתן להסיר את השומן שמצטבר על פני הנוזל, ולהמשיך בבישול לפי הוראות ההכנה.

2.      את כל הירקות נהוג לחתוך גס, לקוביות גדולות, על מנת שלא יתפרקו במהלך הבישול.

3.      חומוס - נהוג להוסיף חומוס למרק קוסקוס. השילוב של החומוס (קטניה) והחיטה המלאה (דגן מלא) מספק לגופנו את כל חומצות האמינו שגופנו זקוק להן (חלבון מלא). אני ממליץ לקנות חומוס לבן גדול, פשוט מפני שהוא טעים יותר. יש להשרות את החומוס בהרבה מים במשך כ-12 שעות (לילה). ואז לבשל אותו עד שמתרכך. אני נוהג לבשל קטניות בסיר לחץ, זה מקצר את זמן הבישול ומקל מאוד על העיכול. עדיף להמנע מהוספת מלח למי הבישול - המלח מקשה על התרככותן של הקטניות.

4.      כדאי להכין כמות מרק, שתספיק גם לסעודה מפסקת וגם לתום הצום. קוסקוס אפשר להכין תוך כמה דקות, לאחר הצום.

המרכיבים (8-10 מנות):

10 כוסות ציר ירקות

6 גזרים בינוניים, מנוקים (לא מקולפים)

2 לפת בינוניים, מקולפים

2 תפוחי אדמה בינוניים

2 בטטות גדולות

חתיכת דלעת גדולה או דלורית

3 קישואים גדולים

1/2 ראש כרוב

2 כוסות חומוס מבושל (ניתן להגיש את החומוס בנפרד מהמרק)

צרור כוסברה ו/או פטרוזיליה קצוץ לקישוט

מיץ מחצי לימון

תבלינים:

2 מקלות קינמון שלמים או 1 כפית קינמון טחון

1 כפית כמון

1 כפית כורכום

חצי כפית מלח גס (עדיף להימנע מכמויות גדולות של מלח לפני הצום, ובכלל)

1/2 כפית פלפל שחור

1/2 כפית כמון (מי שלא אוהב,לא חובה)

4 שיני שום פרוסות

כף שמן זית

תערובת אגוזים וצימוקים:

כף צנוברים טריים

כף קשיו טרי קצוץ

כף אגוזי מלח טריים קצוצים

כף אגוזי ברזיל טריים קצוצים

2 כפות צימוקים

אופן הכנה :


    • מניחים את הבצל בסיר גדול עם כף שמן ו- 2 כפות מים ומאדים את הבצל כ- 2 דקות, תוך ערבוב.
    • מוסיפים את השום, וחצי מהכמות של כל תבלין וממשיכים לאדות עוד דקה, תוך ערבוב.
    • מוסיפים ציר ירקות.
    • מוסיפים את תפוח האדמה והגזר ומביאים לרתיחה.
    • מחלישים את האש, מכסים חלקית את הסיר, ומבשלים כ- 20 דקות.
    • מוסיפים את שאר הירקות ומביאים לרתיחה.
    • מנמיכים את האש, וממשיכים בבישול עד שכל הירקות רכים (כעשרים דקות).
    • טועמים, ומוסיפים את שאר התבלינים לפי הצורך. מביאים לרתיחה שוב לאחר הוספת התבלינים.
    • מכבים את האש, מוסיפים את הכוסברה, הפטרוזיליה ומיץ הלימון ומערבבים.

הרכבת המנה:

בקערה עמוקה, מניחים כף גדולה של קוסקוס, חצי מצקת של מרק, ירקות מהמרק, חומוס מבושל, ותערובת אגוזים וצימוקים. בתיאבון.

 

הכותב: השף הבריא שגיא שורץ


שף ותזונאי קליני


מלמד אנשים לבשל אוכל טעים וגם בריא


קישור לאתר:


http://www.chef-bari.co.il/index.php?p=p2


 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב